Domorodé národy Floridy podľa stredoeurópskych cestopisov zo 16. storočia - Zmeták, Igor (Historica Olomucensia, 2017)
Správy prvých Európanov, ktorí sa stretli v 16. storočí s pôvodnými americkými kultúrami podliehali viacnásobnej štylizácii. Na jednej strane, to bolo presvedčenie o univerzálnom stavovskom type kultúry s kráľom, šľachtou a poddanými, ako to poznali z Európy. Zároveň to bolo doplnené predstavami o krvilačných divochoch a kanibaloch, nemajúcich plný status ľudskosti.Jacquesovi Le Moyne de Morgues a Theodorovi de Bry slúži ku cti, že sa v cestopisoch o objavovaní Floridy snažili podať čo najobjektívnejší pohľad na tamojšiu indiánsku kultúru v textovej i obrazovej časti. Ani výber ilustrácií v knihe nie je sústredený iba na oblasť extrémnych javov v kultúrnom konflikte medzi európskou civilizáciou a domorodcami. Časť medirytín je zameraných na zobrazenie každodenného života - spôsob lovu, prípravy potravy, liečenia chorých, obrábanie pôdy.Pre čitateľa 16. storočia patrila k najdôležitejším témam otázka, akým svetom vôbec sú novoobjavené krajiny, či bytosti, ktoré ho obývajú sú ľudia, alebo nejaké monštrá. Druhou najdôležitejšou otázkou bol spôsob viery divochov, ich náboženské rituály, a to, či sú schopní prijať vieru v Boha, a na treťom mieste spôsob ich každodenného života. Odpovede na tieto otázky nám prinášajú spoločne Jacques le Moyne a Theodore de Bry. Zároveň je možné, prostredníctvom tohto diela skúmať, podľa čoho si vytvárali a formovali svoj pohľad na zámorské kultúry obyvatelia strednej Európy v ranom novoveku.
Keywords: Florida; Theodore de Bry; Jacques le Moyne de Morgues; Timucua