Únor 1948 a akční výbory Národní fronty v okrese Nový Bydžov - Horák, Pavel (Historica Olomucensia, 2016)
Cílem studie je popsat průběh nastolování totalitního režimu v okresu Nový Bydžov v roce 1948 s důrazem na úlohu akčních výborů Národní fronty v tomto procesu. Dění v okrese Nový Bydžov potvrzuje tezi o připravenosti vzniku AV NF. Jejich existence znamenala obrovský zásah do tehdejší novobydžovské společnosti, jelikož tyto nelegitimní orgány komunistické moci pronikly do života každého obyvatele zdejšího regionu. Mimo jiné se v průběhu bádání podařilo na příkladu okresu Nový Bydžov zdokumentovat konkrétní situaci machinace s volebními výsledky z května 1948. Rovněž byla vyvrácena často obecně přijímaná teze, že na regionální úrovni přebírání moci komunistickou stranou neprovázel větší odpor. Naopak v okrese Nový Bydžov byly zaznamenány významné projevy nesouhlasu s tehdejším děním.
Keywords: akční výbory Národní fronty; únor 1948; KSČ; Nový Bydžov