Velká Británie a obchod s opiem v čchingské Číně na počátku 20. století - Kodet, Roman (Historica Olomucensia, 2016)
Obchod s opiem hrál od počátku 19. století klíčovou roli ve vztahu Velké Británie a Číny. Snaha čchingské vlády tuto praxi zastavit vedla v průběhu 19. století ke dvěma konfliktům, během nichž si Británie vynutila podepsání nerovných smluv. Otevření čínských přístavů pro britský obchod pak vedlo k dramatickému nárůstu obchodu s touto návykovou látkou. Obchod s opiem však vyčerpával zemi ekonomicky a současně vedl k nárůstu domácí produkce a vzestupu počtu kuřáků opia. Dovoz opia do Číny tak přispěl k hlubokému morálnímu rozkladu zdejší společnosti. Tuto praxi však kritizovala řada evropských politiků a představitelů veřejného života, kteří přivítali edikt císaře Kaung-süa z roku 1906 omezující užívání opia. Na tento krok Pekingu navázala britská iniciativa a snaha omezit dovoz opia do Říše středu. Díky tomu se podařilo konzumaci opia v Číně během několika let utlumit. Pokles domácí produkce vedl ke snížení dovozu, k čemuž se Britové roku 1907 zavázali. Vrcholem byl rok 1913, kdy došlo k zastavení dovozu indického opia do Číny. Čínská revoluce a následující období chaosu však tento nadějný vývoj v následujících letech zvrátily.
Keywords: Velká Británie; Čína; obchod; diplomacie; opium; drogy