Sága o králi Sverrim, aneb dějiny píší vítězové - Doová, Lenka (Historica Olomucensia, 2015)
Studie se zabývá ságou věnovanou králi Sverrimu I. Sigurðarsonovi, jednomu z nejvýznamnějších vrcholně středověkých panovníků Norska. Jedná se o unikátní pramen, který vznikl na objednávku samozvance, jenž se z bývalého kněze díky svému vojenskému umu dopracoval k norské koruně a stal se zakladatelem dynastie nesoucí jeho jméno. Sága o Sverrim, především její první část, která vznikla za života hlavního hrdiny, je podrobena kritickému zhodnocení. Příspěvek se zaměřuje především na argumenty využívané autorem k propagaci či obhajobě Sverriho činů. Příspěvek si klade otázky, do jaké míry můžeme tento narativní pramen považovat za objektivní (auto) biografii a zda argumenty krále Sverriho, jimiž obhajuje své právo na korunu, mohly přesvědčit středověkého čtenáře o oprávněnosti jeho činů.
Keywords: středověk; sága; Sverri; Norsko; propaganda