Nové sakrální stavby svitavského a opatovického děkanátu z konce 18. století - Huška, Jakub (Historica Olomucensia, 2014)
Tento příspěvek se zabývá, v souvislosti s josefínskou církevní politikou v osmdesátých letech 18. století, výstavbou nových kostelů v opatovickém a svitavském děkanátu. Zřizování nových farností a lokálních kaplanství znamenalo impulz k budování nových chrámů a přestavbě starších staveb. Zejména v nově vzniklém opatovickém děkanátu došlo k nejrozsáhlejším stavebním aktivitám. Žila zde početná nekatolická menšina, která dosáhla po vydání tolerančního patentu legalizace. Ve Vanovicích byl poté ustanoven sbor reformované církve (helvétské konfese). Zdejší katolická majorita se velmi obávala růstu nekatolictví v regionu, a proto zemské a církevní úřady usilovaly o zlepšení farní sítě a podporovaly budování nových kostelů.
Keywords: Morava; náboženství; církve; josefínské reformy; farní síť; 18. století; sakrální stavby