Ing. Josef Kšír - památkář, průkopník výzkumu o olomoucké pevnosti a významný fotograf olomouckých památek - Papoušek, Miroslav; Viktořík, Michael (Historica Olomucensia, 2013)
Josef Kšír (1892-1978) byl považován za předního odborníka na problematiku urbanismu, zastavování měst a vytváření regulačních plánů. Kromě toho se zajímal o stavební vývoj města Olomouce a své poznatky intenzivně publikoval. Za svého života sepsal téměř tři stovky odborných a popularizačních prací, z nichž jsou mnohé dodnes nepřekonány. Josef Kšír působil jako dokumentátor a popularizátor lidového stavitelství na Hané, byl konzervátorem památkové péče pro Olomoucko a své znalosti v oblasti památkové péče předával rovněž studentům na olomoucké filozofické fakultě.