Z činnosti leteckých instruktorů generálmajora Jana Reindla v Egyptě během Suezské krize - Vyhlídal, Milan (Historica Olomucensia, 2012)
Československo se v průběhu padesátých let dvacátého století vypracovalo, pod "patronátem" Sovětského svazu, na dvorního dodavatele zbraní násirovskému Egyptu. Jelikož egyptské ozbrojené složky kromě výzbroje a vybavení potřebovaly i vojáky, kteří budou schopni dováženou techniku náležitě využít v bitevním poli, byly uzavřeny i kontrakty na školení egyptských odborníků. Výcvik probíhal jednak na pracovištích v Československu, tak s ohledem na specifické podmínky i na půdě Egypta.Úkolem této malé studie je přiblížit, jakým způsobem probíhaly, případně jaké nesnáze provázely, tyto zahraniční akce. Cílem bylo provést určitou sondu do činnosti instruktorské skupiny generálmajora letectva Jana Reindla. Skupina prováděla taktické školení egyptských pilotů na strojích Mig-15bis, tedy na strojích, které Československo do Egypta vyváželo. Celý průběh je navíc zasazen do tehdejšího dění na Blízkém východě. Právě Suezská krize a následný konflikt totiž činnost a členy skupiny významně ovlivnily.Studie byla sepsána především na základě materiálů uložených ve Vojenském historickém archivu v Praze (fondy Hlavní politické správy, Hlavní kádrové správy, Kanceláře generálního štábu MNO), ve Správním archivu Armády české republiky v Olomouci (fondy personálních svazků vojáků z povolání) a konečně materiálů uložených v Národním archivu v Praze (fond Branně bezpečnostního oddělení ÚV KSČ).