Homo bellicus. Ochrana bojovníka v iluminovaných rukopisech doby vlády Václava IV. - Kadlec, Antonín (Historica Olomucensia, 2012)
Předkládaná práce Homo bellicus. Ochrana bojovníka v iluminovaných rukopisech doby vlády Václava IV. se opírá o rukopisnou malbu vznikající v okruhu dvora Václava IV. a další domácí výzdobou hodnotné iluminované rukopisy církevní a dvorské provenience.V úvodu jsou specifikovány důvody zaměření práce na zvolené časové období i typ pramene. Vyrovnávám se s problematikou studia iluminovaných rukopisů a formuluji základní hypotézu své práce, totiž předpoklad mírného zaostávání domácí vojenské kultury oproti západní Evropě, kterou v práci dále ověřuji.Dále je článek strukturován do částí vyjadřujících se ke konstrukčně diferenciovaným typům ochranného odění, jako je zbroj prošívaná, kroužková, plátová apod. Jednotlivé části kromě stručného popisu funkčnosti zobrazovaných částí výstroje nabízejí popis důležitých variant zobrazovaného ochranného odění a vyjadřují se také stručně k jejich četnosti. Nejdříve je charakterizována výstroj zobrazovaná v Bibli Václava IV. a následně i v jiných rukopisech.Ve zbývajících kapitolách je pojednáno o způsobech kombinování jednotlivých typů ochrany tak, jak jsou zobrazovány v rukopisech, a o smyslu kladení různých druhů ochrany přes sebe. Závěrem se příspěvek stručně vyjadřuje k možnosti využití rukopisné malby jakožto pramene pro studium militárií zvoleného období a pokouší se odpovědět na otázku aktuálnosti dobových trendů vojenského odívání ve srovnání se zahraničím.Článek je doprovázen obrazovými přílohami, které mohou také sloužit jako srovnávací materiál pro ostatní typy pramenů.