Historica Olomucensia vol. 57 (2019), 165-179 | DOI: 10.5507/ho.2019.032

Založení a výrobní program mlékárny Nestlé v Hlinsku v Čechách mezi lety 1939-1943

František Krejčí
Krouna čp. 95, 539 43 Krouna, Česká republika

Obchodní a výrobní aktivity z dnešního pohledu celosvětově největšího potravinářského koncernu NESTLÉ představují v oblasti hospodářských dějin Československa stále opomíjené téma. S přihlédnutím k vybudování nejdříve obchodního a následně ve třicátých letech 20. století výrobního zastoupení této společnosti je jasně poukázáno na využití strategické polohy společného státu Čechů a Slováků. Díky vybudování továrny ať už v Moravském Krumlově, nebo následně v Hlinsku v Čechách, které byly obě vybaveny speciálními stroji s technologiemi na zpracování mléka, se na československý trh postupně dostávaly produkty z výrobního portfolia pod značkou NESTLÉ vyrobené za využití převážně domácích surovin. Tyto produkty jako např. kondenzované mléko, sušené mléko, ale především dětská výživa v podobě prášku nebyly na území Československa do této doby vyráběny v masivnější míře. Především nelze NESTLÉ ubrat prvenství v tom smyslu, že se jako první zahraniční společnost na území Československa v oblasti potravinářského průmyslu a mlékárenství zaměřila na průmyslovou výrobu dětské výživy, která se hlavně využívala u kojenců alergických na mateřské mléko.

Keywords: potravinářský průmysl, Švýcarsko, kondenzované mléko, dětská výživa, Protektorát Čechy a Morava, Nestlé

The Establishment and Production Programme of the Dairy Nestlé in Bohemia between the Years 1939-1943

Commercial and manufacturing activities of the what is nowadays thought of as the biggest food group NESTLÉ in the economic history of Czechoslovakia is still an unheeded theme. The construction of the firstly commercial and subsequently manufacturing representation in 1930s clearly shows the usage of the strategic position of the joined state of the Czechs and Slovaks. Due to the foundation of a factory whether in Moravian Krumlov or subsequently in Hlinsko in Bohemia, which were furbished with special machines and technologies for milk treating, the goods from the group NESTLÉ made with the local ingredients gradually came to the home market. These products such as condensed milk, milk powder, but especially baby food in powder, were not previously made in huge numbers in Czechoslovakia. NESTLÉ cannot be get rid of the first place in the sense that it was the first foreign company in Czechoslovakia in the food industry which focused on the production of baby food which was used for babies allergic to breast milk.

Keywords: food industry, Switzerland, condensed milk, baby food, The Protectorate of Bohemia and Moravia, Nestlé

Published: December 11, 2019  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Krejčí, F. (2019). The Establishment and Production Programme of the Dairy Nestlé in Bohemia between the Years 1939-1943. Historica Olomucensia57(vol. 57), 165-179. doi: 10.5507/ho.2019.032
Download citation

References

  1. Kubásková, Lucie: Dětská mléčná výživa. Prameny a studie, 48, Z historie zemědělství, Praha 2012, s. 56.
  2. Pfiffner, Albert: Henri Nestlé (1814-1890): Vom Frankfurter Apothekergehilfen zum Schweizer Pionierunternehmer. Zürich 1993.
  3. Heer, Jean: Nestlé: Weltgeschehen 1866-1966: ein Jahrhundert Nestlé. Lausanne 1966.
  4. Herites, František: Zlatá kniha české ženy. Praha 1908.
  5. Feitl, Josef - Krámský, Stanislav: Sbíráme čokoládové obaly I. Praha 1989.
  6. Čižmář, Zeno: TATRA. Příběh hlinecké mlékárny. Hlinsko v Čechách 2009.
  7. Sekera, Emil: Sborník okresu hlineckého. část II. Praha 1898.
  8. Štolleová, Barbora: Pod kuratelou Německé říše. Zemědělství Protektorátu Čechy a Morava. Praha 2014.
  9. Fuksa, Vojtěch: Řízené obhospodařování mléka, mléčných výrobků, tuků a vajec. Mlékařské listy. Orgán svazu mlékařských družstev v Čechách, mlékařských jednot české a moravskoslezské. Časopis věnovaný všem časovým otázkám z mlékařského průmyslu, obchodu a produkce, 31, 1939, s. 265.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License (CC BY-SA 4.0), which permits use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.